Motala Sndaramatrer r en ideell frening fr radiointresserade i alla ldrar. Vr signal r SK5SM dr SM str fr Stockholm-Motala.




Hem










Lussekaffe på Tekniska Verkens Museum i Linköping.

Lördagen den 15 december var det terminsavslutning med ett mycket givande och trevligt besk på Tekniska Verkens Museum i Valla, Linköping. Ett museum som flera av oss inte visste fanns! Vi blev väl mottagna med ingående berättelser om hur det var när elektriciteten kom till Linköping och vad Tekniska Verken gör i dag. Samlingen av alla tekniska föremål är imponerande.

Museet har också en egen amatörradiostation med signalen SK5TVM. Ett stort tack till Stig SM5YW, Bengt och Leif SM5VXO som tog hand om oss.
 
Gas och elektricitet i ett kök från 1920-30-tal. Observa det gasdrivna våffeljärnet till vänster - tungt.
 
Vem visste att Linköping hade en egen radiosändare 1923? En intressant historia hur en förening ville reläa riksprogrammet till Linköpingsborna. Men 1926 upphörde sändningarna då Motala Långvågssändare tog över.
 
S här kunde det se ut i en damfriseringssalong förr i tiden ven om damens (kundens) frisyr verkar vara lite modernare ...
 
Kenneth SA5BZT och Christer SM5YSL studerar armaturtavlan med gamla kontakter och ledningar.
 
Guiden Bengt Pettersson berättade detaljerat om denna unika elmätare och dess konstruktion. Innan elmätarnas tid abonnerade man p "antalet lampor". Kopplades för mycket belysning in var det en mekanisk strömbegränsare som gjorde att ljuset blinkade.
 
Driftkontrollen. Morgan SM5BVV kollar loggen.
 
Christer SM5YSL blev sugen på en omkopplare modell större.
 
Stig SM5YW vid Tekniska Verkens amatörradiostation SK5TVM. Eftersom huset är kulturmärkt får inga yttre anordningar som antenner sättas upp. I stället har man dragit gammaldags telefontråd på ett antal stolpar utanför huset - som är antennen.
 
Leif SM5VXO berättade ingående om Tekniska Verkens omfattande verksamhet. Vi lärde oss mycket om sopor, vattenrening och kylledningsnät (!) till byggnader i Linköping.
 
Se men inte röra ...