Webbgränssnittet för Kiwi uppdateras då och då, men du kan utan problem komma igång med hjälp av den här beskrivningen.

 

Gå in på SK5SM:s mottagare

Vi har nu en radiomottagare av en sort som heter Kiwi som du kan pröva. Gå in på denna länk för att testa mottagaren.

http://sk5sm.dyndns.info:8073/    Uppe till vänster kan man se vilken antenn som är inkopplad.

Du kommer till en webbsida där du själv ställer in vad du vill lyssna på. Instruktioner finns här nedanför.

Om du redan är van användare av denna typ av mottagare så kan gå vidare till KIWI's egen hemsida där de har användarinstruktioner på engelska. Du hittar den HÄR.

OBS. Det kan vara problem om man har en PC och använder Internet Explorer eller Microsoft Edge som webbläsare. Däremot skall Opera, Chrome och Firefox fungera utan problem.

Många fördelar med KIWI:n

Med KIWI SDR uppnår vi följande:

  • Upp till fyra personer kan lyssna samtidigt på var sin frekvens på varje mottagare.
  • Man behöver inte installera någon mjukvara på sin dator utan man går in på en webbsida som är knuten till mottagaren och styr allt därifrån.
  • Mottagaren är enkel att använda. Det innebär då att man kanske inte har lika stor valfrihet som på en del andra mottagare på webben, men man har det som är nödvändigt för att kunna lyssna och lite till.
  • Man är inte längre begränsad till att använda en PC för lyssnandet. Det går även bra att använda Mac datorer och vill man hellre lyssna via sin Ipad så fungerar det också. Säkert fungerar det också på många andra surfplattor. Det går också att gå in på mottagaren via en mobiltelefon oavsett om det är en Iphone eller en Android. Det man måste göra i det fallet är att förstora upp bilden ordentligt så att man kommer åt inställningarna.

Ställa in frekvens och annat

 

Som vanligt när det gäller radiomottagare kan man ställa in frekvensen på många olika sätt. Ett sätt är att placera musen någonstans i vattenfallsdiagrammet och högerklicka så flyttas frekvensen dit.

Om man istället vill använda sig av funktionerna på användarpanelen så finns även där ett antal olika varianter. Några exempel följer här.

   
Vill man direkt skriva in frekvensen så går det bra att göra i fönstret i övre vänstra hörnet.
  De grå siffrorna nedanför visar var i frekvensområdet man för tillfället har muspekaren.


Man kan också stega frekvensen i steg om 0,1 / 1 / 10 kHz med hjälp av plus- och minusknapparna.


Via en rullgardinsmeny ”select band” kan man direkt välja till exempel vilket rundradioband man vill gå till. Mer information om de olika rundradiobanden hittar du HÄR.


Demodulator och bandbredd på filter väljer man med dessa knappar.


Klickar du på knappen Spec så får du förutom vattenfallet även en spektrumbild. Även denna är klickbar för frekvensval.


Den röda runda knappen bredvid den gröna högtalaren använder du om du vill göra en inspelning av det du lyssnar på. Det skapas då en ljudfil (wav-fil). Denna fil sparas på din dator i det bibliotek du valt att spara nedladdningar med din webbläsare. 


Om du tillfälligt behöver stänga av ljudet i högtalaren så tryck på den gröna högtalarsymbolen längst till höger.


Med hjälp av ett antal olika knappar kan man zooma in och ut i vattenfallsdiagrammet. Dels kan man stega i större och mindre steg, dels kan man välja min- och maxläge, zooma in aktuellt frekvensband eller stega sig uppåt och nedåt i frekvens med en given zoomnivå.Klickar du på den röda knappen WF0 finner du några skjutreglage för att ställa in färger och hastighet på vattenfallet.Klickar du på den blå knappen Audio kan du ställa in volymen och brusreducering


Klickar du på den lila knappen AGC (Automatic Gain Control) kan du ställa in den automatiska signalregleringen. Normalläget är att AGC är inkopplat, det skall då vara grönt som på bilden.


Klickar du på den ljusblå knappen Users så ser du vilka lyssnare som just nu använder samma KIWI-mottagare som du.Klickar du på den gula  knappen Stats hittar du bland annat några intressanta länkar. Klickar du på sdr.hu hittar du många andra KIWI-mottagare runt om i världen som du kan lyssna på. Klickar du på KiwiSDR kommer du till KIWIs hemsida med utförlig beskrivning av mottagaren och programmet.


Och självklart kan du också se styrkan på den mottagna signalen på S-metern längst ner.
   

 

Prova själv

Vad är väl bättre än att prova själv efter denna korta introduktion. Det finns naturligtvis ytterligare funktioner men syftet här är inte att få med allt. 

Om du vill testa Kiwimottagare på annat håll i Sverige och i andra länder så har du en sammanställning här:

Lista:   https://ve3sun.com/KiwiSDR/

Karta:  http://rx.linkfanel.net/

Presentationer på YouTube

Det finns också ett antal presentationer av den här mottagaren  på YouTube, bara gå till www.youtube.com och sök på ”kiwisdr”.

Teknisk beskrivning

Det finns en gedigen teknisk beskrivning av mottagaren på deras webb. Lite korta fakta därifrån:

Mottagaren täcker frekvensområdet 10 kHz till 30 MHz och konstruktören har varit noga med att prestanda skall vara bra också på de lägsta frekvenserna eftersom han själv är intresserad av att lyssna på dessa.

Det finns en inbyggd GPS-mottagare som ser till att frekvensen är rätt kalibrerad.

 2020-09-11 / SA5MMM