ARKIV 1


2012-10-13 -- 2018-03-26

Tillbaka till förstasidan
2018-03-26

Årsmöte med omval

2017 var ett intensivt år med mycket aktiviteter och sammankomster, bl.a. en loppis och flytt av klubbstationen. Läs gärna verksamhetsberättelsen här

Kassören har hållit hårt i utgifterna vilket har gjort att ekonomin är i balans. Medlemsantalet i mars 2018 är 31 st.

Pga yttre renoveringsarbeten på Rundradiomuseet hade lokalen på Biblioteket bokats. Inte helt otippat blev styrelsen omvald under SK5SMs årsmöte.SK5SMs styrelse och revisor. Från vänster: SM5COI Jonny, SA7RST Roland (revisor), SM5FWW Leif, SM5BVV Morgan, SM5ELV Kent och SA5BZT Kenneth. Klicka på bilden för större format.


2018-03-24

Hemligaste DL5-mötet någonsin?

Värd för vårens DL5-möte var SK5UM Flens Radioamatörer. Nu var det inte själva mötet som var hemligt utan platsen där vi träffades, den f.d. superhemliga LOPRA-anläggningen (Luftoperativa Radionätet) som SK5UM numera har som sitt QTH. En intressant historia, störningsfritt och med bra antennmöjligheter.


US10. Den tidigare hemliga LOPRA-anläggningen men numera hemvist för SK5UM Flens Radioamatörer.

Som kommande DL5-ansvarig omvaldes SM5BVV Morgan med vice DL5 SM5TJH Janne. I SM5-distriktet finns 1786 licensierade sändaramatörer enligt statistiken. Av dessa är 1049 medlemmar i SSA. Det blev stundtals livliga diskussioner om hur vi kan bli fler, amatörradio i samhällets tjänst och kommande aktiviteter.


Mötesdeltagare.

SM5TAH Mats berättade och visade bilder från LOPRA-stationens storhetstid och de många och enorma antenner som fanns. Huset med antenner var en mottagar-station. Sändarannexet var beläget ca 6 km söderut. Även om all utrustning plockades bort finns det ändå spår av hur det var mellan ca 1960 och 1987. Dieselaggregat i källaren för avbrottsfri kraft, fönsterluckor i kraftig plåt på insidan och fortfarande sitter den ljuddämpande panelen kvar.


Klubbens radiorum med bl.a. Winlink.

Det blev mycket prat och samtal i samband med smörgås och dryck som SK5UM hade ordnat med. Vi var ca 20 deltagare från olika klubbar.

Ett stort tack till SK5UM Flens Radioamatörer för en välordnad och trevlig DL-träff.

2018-03-05

Lasse Moell berättade om DX-peditionen VK9MA till Mellish Reef 2017


Alla som var med. Gruppbild från Mellish Reef.

Mellish Reef - en atoll 1200 x 200 m längst ut i korallhavet 100 landmil från Australiens kust, var #28 på ”Most Wanted List”. Det var flera som tyckte det var dags för en DX-pedition och det hela tog sin början i slutet av 2015. Efter flera turer fick även Lars SM5GLC en förfrågan att följa med som han tackade ja till utan betänketid.

Det är mycket som skall med och allt ska fungera. Att genomföra en sådan här expedition är en logistisk utmaning utöver det vanliga.

Operatörsschemat var 6 timmar framför radion och 6 timmar vila och därefter gå till nästa radiotält. Mat kom från båten tre gånger om dagen, frukt och kalla drycker fanns alltid att tillgå. Det var alltså en mycket behaglig tillvaro, men ändå fysiskt krävande

Alla fyra stationerna var aktiva och QSO:n loggades i en rasande fart. Som operatör var det kul att se hur de övriga körde, och alla ville hålla QSO-raten uppe! Tyvärr blev konditionerna inte de önskade pga solen, men slutresultatet på 45 000 QSO:n var ändå över förväntan.


Inga farliga djur (frånsett irriterande sanloppor) på revet, men massor av fåglar.

Den här expeditionen var Lasses enda längre och var något av en pojkdröm som gick i uppfyllelse. Lars avslutar med att "får ni chansen - ta den!"

Ett uppskattat föredrag med mycket bilder och trevligt prat. Tack Lars för en givande kväll!

Läs mer på VK9MA's hemsida https://vk9ma.com/

2018-02-19

Digitala moder - WSTJ och FT8

På klubbmötet den 18 februari demonstrerade Jonny SM5COI hur man använder och kör den digitala moden FT8.


Stort intresse för FT8 när Jonny SM5COI demonstrerar live.

FT8 är en variant av JT65 med endast 15 sekunders sändningspass och 50 Hz bandbredd. Man behöver programmet WSJT-X för att decoda FT8.Tigertronics Signalink är ett användbart modem till radion för att sända och ta emot bl.a. FT8. Jonny SM5COI och Arne SM5CNQ.

Användarmanual på svenska.


2018-01-07


Grattis SM5FWW till #1
SK5AJ Jubileumsdiplom 2018

I samband med att Club SK5AJ nu fyller 50 år 2018 kommer aktiviteten med kommundiplomet att återupplivas genom att ge ut ett Jubileumsdiplom.

Läs inbjudan och reglerna här.

Lista på alla Sveriges kommuner   https://www.ssa.se/kommuner/

2017-12-18

Morgon/dagens Radioteknik

Frågeställningarna var många när Tilman D. Thulesius SMØJZT gästade Motala för att prata om SDR (Software Defined Radio);

- Hur kan vi använda SDRadios på ett effektivt sätt?
- Vad finns? Och kan vi se in i framtiden?
- SDR på distans, dags att köra igång?


Tilman SMØJZTberättar inlevelsefullt om SDR teknikens framsteg. (Klicka för större bild).

Vi var ett 25-tal åhörare som hade samlats i Motala Biblioteks hörsal för att lyssna till föredraget om SDR. För en del var en del information känd, men för flertalet var både hårdvara och mjukvara nytt.


SDR-teknik tillsammans med internet ger oanade möjligheter för fjärrstyrning och kontroll - även på hobbynivå.

Det blev också några ord om SDR-mottagare/transceivers som gjorts om till traditionellt utseende med knappar och rattar (ICOM, Elecraft) liksom lite om ett annat av Tilmans favoritintressen - ändmatade trådantenner.


Många ville klämma och känna på några av Tilmans mottagare-transceivers som han hade tagit med (klicka för större bild).

För den som vill läsa mer om SDR rekommenderas Tilmans hemsida med beskrivningar och länkar till tillverkare. På en annan undersida finns även artiklar som har varit införda i QTC.


- Tilman, vad är egentligen grejen med SDR? Klicka på bilden för att se videon.

2017-11-13

Kvällens tema - Loggprogrammet LoTW

De allra flesta radioamatörer vill gärna ha ett QSL - en bekräftelse på sin kontakt. Men då tryckning av QSL-kort, portokostnader har blivit en kostsam historia tillsammans med lång postgång, tog amerikanska ARRL för ett antal år sedan fram ett digitalt QSL som delvis påminner om svenska Bank-ID.

LoTW är ett digitalt loggprogram utvecklat av ARRL för att hjälpa till i DXCC-programmet (antalet länder). Meningen är att loggarna läggs upp i programmet och därigenom erhålla ”träffar” när också motstationen lägger upp sin logg. På så sätt behövs inga pappers-QSL. Klicka på bilden för att läsa mer.

Leif SM5FWW visade bl.a. hur BB Logger är integrerat med just LoTW för att smidigt och enkelt skicka sina QSL digitalt.Leif SM5FWW delade med sig av sin omfattande erfarenhet av BB Logger och LoTW.

2017-10-21

Special-QSL SC90SM

För 90 år sedan (1927) var 30 kW-sändaren i Motala en av de starkaste långsvågssändarna i Europa. Detta firas med ett special-QSL till alla som under 2017 har kontakt med signalen SC90SM (SM = Stockholm-Motala). Hittills har fler än 2000 förbindelser avverkats.Missa inte detta old-style-look-QSL med radiotornen och den dåvarande stationsbyggnaden. Klicka för stor bild.

Ett bra sätt att se när någon kör signalen är att titta här.


2017-10-14

Radiomässa i Norrköping


Det finns alltid något av intresse oavsett ålder.

I november 2000 besökte jag Norrköping och loppisen i Skarphagens industrimområde. Ett årligt arrangemang som Norrköpings Radioklubb började med 1998. Radiomässen den 14 okt 2017 var alltså den 19:e i ordningen.

Mässan är ett arrangemang i samarbete mellan SK5BN Norrköpings Radioklubb och SL5ZYT FRO Norrköping. Idrottsaktiviteter har prioritet när det gäller bokning av hallen, så trots något sent annonserat kom det omkring 300 betalande besökare. Som vanligt ett mycket trevlig tillställning med gammalt och nytt och inte minst glädjen att få träffa andra likasinnade.


Lennart SM5CBN och Janne SM5SUH (i randig tröja).

Vid SK5SM:s bord försökte Lennart SM5CBN, Janne SM5SUH och Morgon SM5BVV med och sälja diverse surplus med blandat resultat. Lars Erik SM5CAK distribuerade som vanligt ut QSL-kort till enskilda och klubbar.

Tack för i år - jag hoppas vi ses igen 2018.


2017-10-02

RADAR - Radio Detection/Direction and Ranging

En kväll med en omfattande genomgång av ämnet RADAR där Rolf Ragnarsson, FOI, SM0RAG/5 initierat berättade om vad RADAR är, ingående beståndsdelar, dopplerskift, beräkningsgrunder samt mycket mer. Rolf visade också exempel på olika RADAR-system allt från enkla små billiga bil-radar-tillbehör till stora "portabla" system för missilförsvar för ca 1 miljard USD styck.


SM0RAG/5 Rolf Ragnarsson berättade initierat om RADAR.

Vi hade också nöjet att ha besök av ett gång från SK5LF Radioklubben Östra, Linköping.

Ett mycket uppskattat besök! Ett stort tack till Rolf som delade med sig av sina kunskaper och erfarenheter - och inte minst Rolfs bakgrund som konstruktör av fartkamerorna som med viss munterhet avslutade föredraget.

2017-09-17Nypremiär för contest!

Ingen minns säkert när SK5SM var med i någon större tävling senast. Kanske var det mer än 20 år sedan?

Den 16-17 september gjorde Kent SM5ELV, Arne SM5CNQ och Leif SM5FWW en stor insats med att under ett helt dygn få ihop 832 telegrafi-förbindelser trots urusla konditioner. Poängsammanställning här.


Trötta men lyckliga! Leif SM5FWW, Kent SM5ELV och Arne SM5CNQ (klicka för större bild).

Klubbstationen med nya slutsteget fungerade klanderfritt. En betydelsefull tävling för SK5SM som med detta är på banan igen. Nu väntar del 2 av SAC den 14-15 oktober med telefoni-delen.

Tack för en storartad insats från oss andra som inte var med.

2017-09-04

Öppet Hus med Power

Nu är klubbens nya slutsteg - ett ACOM 1000 - installerat. Janne SM5SUH berättade allmänt om hur ACOM-stegen är uppbyggda och olika typer av rör som används. Leif SM5FWW visade har man praktiskt använder slutsteget.


Så här ser det ut i radiorummet. ACOM 1000 överst. Leif SM5FWW demonstrerar för bl.a. Kenneth SA5BZT och Arne SM5CNQ.

2017-08-20

Bondebackadagen 2017

Kaniner, bin, svampar och amatörradio. Det var stor variation när föreningar bjöd in till Bondebackadagen för nionde gången.

Varje år bjuder lokala föreningar in till några timmar av intressanta aktiviteter på Bondebacka, hembygdsgården som är belägen några hundratal meter bakom Rundradiomuseet. Trots att höstens intåg gick att ana i luften var stämningen god. Nästan lika god som Biodlareföreningens honung, måhända.


Leif SM5FWW demonstrerar amatörradio för en intresserad besökare.

Som vanligt ställde SK5SM upp och demonstrerade amatörradio. Även om det inte var någon rusning så kom några intresserade förbi och pratade. Och några var seriöst intresserade.Jonny SM5COI visade digitala trafiksätt och Kenneth SA5BZT höll igång med SMFF och fyrar.Amatörradiotältet i den vackra miljön på Bondebacka.

SA5BZT Kenneth aktiverade SMFF och höll igång hela tiden. Dessvärre gick sändningen även in i trubadurens PA som blurr - men det verkade inte som han hörde så mycket av detta.

Trots urusla konditioner blev det en fin dag på Bondebacka.

Besök gärna Janne SM5SUH:s sida där det finns fler bilder. Klicka på Bondebackadagen.


2017-07-10

Det kom ett mejl till klubben ...

Hej alla radioter  :-)

Jag var på klubben i helgen för att köra radio under några timmar på lördag/söndag. Det var länge sedan och allt var nytt, klubblokal, rig, antenner och dator för loggning. Det var en trevlig överraskning, fräsch och fint på alla sätt och äntligen en fungerande klubbstation.

På lördagen kom flera besökare varav av en tackade särskilt för lektionen i vågutbredning mm. På söndagen var det endast två som hittade upp till klubblokalen. Jag kan verkligen rekommendera ett besök på klubben för att köra lite radio.

73 de Lennart SM5CBN


Lennart SM5CBN i sitt hemma-QTH i Mjölby.2017-06-18

Tre nya medlemmar på säsongens sista träff.

Vi var många på säsongens sista Öppna Hus där vi också hälsade tre nya medlemmar välkomna. Efter en presentation av klubb och deltagare berättade ordf. Morgan SM5BVV att nu är äntligen klubbstationen fullt fungerande efter flytten. Leif SM5FWW hade en uppföljning av programmet BB Logger.


Demonstration av klubbstationen. Lars Elmqvist SM4WGB, Göran Isaksson, Anna & Martin Eckhardt och vid radion Leif SM5FWW.

Alla med certifikat är välkomna att använda klubbstationen i sommar under Rudradiomuseets öppettider. Boka gärna in en lördag eller söndag (listan nedan) för att träffa trevliga besökare.

I slutet av augusti är det dags för Bondbackadagen då vi kommer att visa amatörradio.

Skön sommar!


2017-05-20

Välbesökt bakluckeloppis

Väderprognosen för lördagen lovade solsken och många plusgrader. Men vi i SK5SM hade på lördagsmorgonen ingen aning om det skulle komma några säljare eller besökare, även om några hade aviserat sitt intresse.


SM5NAS/8S5A Kjell och SM5CBN i samspråk framför Kjells utbud.

Oron skingrades snart. Redan vid halvåtta stod SM5SUH Janne framför grinden med fullastad bil. Han ville ha bästa platsen och helst i skuggan - vilket han givets fick. Snart rullade bilarna in på rad innehållande det mesta inom teknik och radio. Glädjande nog var det många långväga säljare från t.ex. Vetlanda, Kristinehamn, Kumla och så förstås Linköping och Motala. Vid tiotiden började de presumtiva köparna komma. Intrycket är dock att lasterna är konstant, dvs de som sålde köpte med sig nya mojänger hem.Full fart på kommersen.

Och vad är väl en Field-Day utan radio? Tre stationer var igång samtidigt. Arne SM5CNQ testade för första gången sin 3-elements 50 MHz-antenn med mycket bra resultat. SM5DK Lars Erik körde en del DX och SA5BZT Kenneth tillsammans med SM5BXC Karl-Axel passade på att logga så många SMFF och SMSS och möjligt.SM5CNQ Arne låg i gräset och körde CW med sin KX3:a och hembyggda 3-elements trådantenn för 50 MHz

Vid 11 öppnade Rundradiomuseet sina portar för besökare samtidigt som Cafeterian hade premiär för säsongen. För de som ville ha lite kraftigare tilltugg passade Street-Food-bussens utbud bra.

Kl 13 begav sig en liten tropp för att bestiga södra radiotornet. När alla hade åkt hem och vi i arrangörsklubben plockade ihop de sista borden, satt gruppen fortfarande kvar längst upp i tornet på plattformen. Kanske inväntade de solnedgången?

Bakluckeloppisen på Rundradiomuseet blev en succé. Kanske var den allra största behållningen den sociala delen - att träffas, prata och kanske ta en kopp kaffe tillsammans?

Tack alla säljare och besökare! Vi får se vad som händer nästa år.

Klicka på bilderna för att se dem i större format.

Fler bilder från bakluckeloppisen finns här på Janne SM5SUH hemsida.


2017-04-24

SVARK besökte Rundradiomuseet och SK5SM


Alla som var med. Klicka på bilden för att se den i större format.

SK7AX - Södra Vätterbygdens Amatöraradioklubb SVARK gengäldade ett tidigare besök från Motala med tiotalet besökare från Jönköping m.o. samt ett antal SK5SM-medlemmar. I samband med kaffet berättade Morgan SM5BVV historien om Motala långvågsstation. Därefter
blev det en guidad vandring runt i stationen för att se alla sevärdheter.


Samling vid manöverbordet i sändarsalen. Klicka på bilden för att se den i större format.

Efter gruppfotografering med de gamla OB-bussarna som bakgrund gjorde SA5MMM Lennart en bejublad demonstration av sin antennkanon.

En givande och trevlig träff.

Fler bilder från träffen finns på SM5SUH Jannes hemsida www.jannesresor.se under 2017.


Lyssna på radiostationer från hela världen


Klicka på bilden och välj radiostation.

En häftig och rolig sida för att lyssna på rundradio. Lätt att navigera runt hela jorden. Aktuell radiostation längst upp till höger. Stationer att välja på i området längst ner till höger. Ort och tid längst ner till vänster.2016-10-31

Janne SM5SUH demonstrerar ICOM IC-7300Vi var många som kom till Motala-klubbens träff på Rundradiomuseet för att få veta mer om ICOMs transceiver IC-7300. Efter sedvanligt rundsnack i soffan berättade och visade Janne SM5SUH entusiastiskt möjligheterna med 7300:an.Riggen är en SDR (Software Defined Radio) som försetts med ”analoga” knappar och rattar. Knivskarpa valfria filter, fjärrstyrning, lätt att sända digitala moder och möjligheten att i realtid ”se” andra stationer på vattenfallet.
Dessutom kontinuerliga förbättringar och finesser genom mjukvaruuppdatering. För säkerhets skull fanns två stycken 7300 att titta och köra med.

Det var flera som seriöst funderade på att precis som Janne SM5SUH byta ut eller komplettera sitt shack med en ny SDR-transceiver.

En bra träff som visade på möjligheterna med amatörradio. Tack Janne SM5SUH för att du visade oss dina transceivers och berättade om dina erfarenheter.


  
Masten rest och Opti-beamen är på plats


Nya antennen monteras på masten.

Äntligen är masten och antennen på plats! Vår mast passar fint in i 'looken' och har gett Rundradiomuseet en ny snygg exteriör . Det har varit ett omfattande arbete med flyttningen av masten, montering av den nya antennen med rotor, kabeldragning och många andra saker.


Som tur är har Leif SM5FWW har det mesta i bakluckan på bilen när det gäller verktyg - här med vinkelslipen.

Ett stort tack till alla som varit med och gjort det här möjligt. Nu återstår en del mindre saker som t.ex. att få antennväljaren att fungera.


2014-11-15

Nu är antennen nedtagen och masten flyttad.

- Lätt jobb, det här går snabbt, sa Leif när vi skulle ta ned antennen och flytta masten. Men det tog avsevärt längre tid än beräknat.

Redan strax före 10 på lördagsförmiddagen var SM5FWW Leif, SM5ELV Kent, SM5BVV Morgan och SA5MMM Lennart på plats. Alla väl klädda vilket behövdes denna regniga novemberdag. En halvtimme senare anlände kranbilen. Efter en genomgång började vi med nedtagning av de mindre nedre antennerna och därefter den stora beamen med rotor. 30 års väder och vind gör att skruvförbanden är ordentligt rostiga och sitter hårt. Efter mycket slit kunde till slut TH6DX-antennen tas ned.

Att få loss masten från fundamentet var inte någon lätt match. Leif hade tidigare tagit bort den övre muttern och med vinkelslip kapat gängtapparna så att skulle gå snabbt och enkelt att ta bort övriga muttrar när masten skulle lyftas. Men några av muttrarna satt som berget och vi fick alla hjälpa till. Dessutom visade det sig att när masten skulle lyftas satt den också hårt, men lossnade till slut efter mycket knixande.

Nu ligger antenner och mast i horisontalläge inne på gården där vi får fortsätta med renoveringen. Mycket arbete återstår.


Lyftet av masten. 144 MHz-antennen fick sitta kvar vid nedtagningen.


Hi-Gain TH6-DX "Thunderbird".  


2012-10-13
Nycklen till Radiomuseet har nu lämnats över till Motala kommun

Läs vad Motala Tidning skriver här